Bærekraft og klimaendringer
Siden den industrielle revolusjonen har verdens samlede CO2 utslipp økt kraftig. Bildet nedenfor vider en graf fra FN på utviklingen av utslippene.
Verdens samlede CO2-utslipp
Nærmest alt av forskning viser til at denne trenden er grunnen til den globale oppvarmingen vi ser i dag. Dette problemet deler vi med alle andre mennesker på jorden. Selv om Norge er et lite land og vårt utslipp totalt er lite i sammenligning med f.eks. USA, må også vi endre hvordan vi lever for å få bukt med dette problemet. Nedenfor er en figur som viser CO2-utslipp per innbygger i forskjellige land.
CO2-utslipp fordelt på innbyggere (2020)
Forskjellen på vær og klima
Det er en forskjell på været vi observerer hver dag og klima. Klima er gjennomsnitt av vær målt over lengre tid. Ved å se på været, ser vi gjerne fra dag til dag eller time til time. Da vi observerer klima ser vi gjerne på tiår. Gjennomsnittstemperaturen på jorden har steget med 1,1 grader siden førindustriell tid ifølge FNs klimapanel. Temperaturen stiger også mer jo nærmere polene det blir tatt målinger. Dette fører til issmelting, og dermed mindre hvit is som reflekterer varme, og mer mørkt hav som absorberer varme.
Ekstremvær
Endringen i det globale klimaet endrer vår værtype her i Norge. I de kommende årene er det forventet mer ektremnedbør i Norge og i Nord-Europe. Faren for ekstremvær ellers i verden øker også, både tørke, orkaner, varme, vind og skogbranner vil oppstå hyppigere i årene som kommer.
Klimaendringenes påvirkning av mennesker
Det vil ifølge FNs klimapanel bli:
- Dårligere tilgang på mat og vann
- Dårligere fysisk helse og mental helse
- Økonomisk usikkerhet
- Konflikter, humanitære katastrofer og flyktninger
- Tap av naturmangfold og utryddelse av arter
- Skader på natur, infrastruktur og bygninger.
Klimapanelet mener vi har veldig liten tid for å sikre en levekraftig og bærekraftig fremtid for alle.
Kontakt oss
Fram Rådgivning AS
Lundgaardvegen 13
2408 Elverum
Tlf: +47 917 25 030
E-post: jo.haavard@framraad.no